Descoperire uimitoare în știință: oamenii de știință au făcut progrese fascinante în regenerarea dinților umani

de: Ozana Mazilu
26 08. 2023

O echipă internațională, multidisciplinară de cercetători a făcut un pas fascinant către un posibil viitor în care am putea regenera dinții umani cu ajutorul celulelor stem.

După cum se detaliază într-o nouă lucrare publicată în revista Developmental Cell, cercetătorii au creat organoizi, care sunt schele tridimensionale de celule stem ce imită funcțiile organelor, pentru a secreta proteine care, în cele din urmă, se transformă în smalț dentar, materialul dur care protejează dinții de la deteriorare.

Descoperire uimitoare a cercetătorilor despre dinții noștri

„Acesta este un prim pas esențial către obiectivul nostru pe termen lung de a dezvolta tratamente pe bază de celule stem pentru a repara dinții deteriorați și pentru a-i regenera pe cei pierduți”, a spus co-autorul Hai Zhang, profesor de stomatologie restauratoare la Universitatea din Washington, într-o declarație.

Ca referință, smalțul este format în organism de ameloblaste, celule care secretă proteine care formează smalțul. Dar odată ce dinții sunt complet formați, aceste ameloblaste mor, lăsând corpul fără nicio modalitate de a repara sau regenera smalțul deteriorat.

Astfel, cercetatorii au recuperat instrucțiuni genetice speciale pentru asamblarea acestor proteine printr-o tehnică numita „single-cell combinatorial indexing ARN sequencing”. Ei au folosit apoi un program de calculator pentru a regăsi modul în care genele pot transforma celulele stem în ameloblaste care formează smalțul.

După o cantitate substanțială de încercări și erori, cercetătorii au reușit să transforme celulele stem umane în ameloblaste prin activarea căilor genetice, folosind acel model. Cercetătorii au descoperit că ar putea determina diferite tipuri de celule să se organizeze în organoizi, care au ajuns să semene cu stadiile incipiente ale formării dinților.

Dar rămân o mulțime de provocări până când vom putea induce regenerarea smalțului la pacienții umani. Zhang și colegii săi lucrează acum la noi modalități de a crea smalț care este la fel de dur ca materialul găsit în dinții naturali. Dacă reușește, descoperirea ar putea schimba modul în care tratăm dinții. De exemplu, stomatologii ar putea umple cavitățile folosind smalț cultivat în laborator.